Suomea ajetaan datatalouden paalupaikalle: Intelligent Industry -ekosysteemin tavoitteena maailman älykkäin teollisuusjärjestelmä

Suomalaisten kärkiyritysten Intelligent Industry -ekosysteemi aikoo tehdä Suomesta globaalin johtajan älykkäiden teollisten ratkaisujen kehittäjänä. Ratkaisut syntyvät ekosysteemityönä, koska mikään yksittäinen yritys ei yksin pysty huipputuloksiin järjestelmätasolla. Intelligent Industry tähtää mm. maailman edistyksellisimpiin älykkäisiin autonomisiin järjestelmiin yritysten ja Business Finlandin uudella yhteisellä rahoituksella.

 

Intelligent Industry -ekosysteemi tähtää kunnianhimoisesti tulevaisuuteen. Jo ensimmäisellä kaksivuotisella toimintakaudellaan ekosysteemi on vienyt menestyksekkäästi eteenpäin suomalaisten teollisuusyritysten digitaalista transformaatiota.

”Ekosysteemimme on mainio esimerkki yritysvetoisesta yhteistyöstä, joka tuottaa kaikkia mukanaolijoita hyödyttäviä konkreettisia tuloksia. Myös toimiala laajemmin hyötyy merkittävästi rakentamastamme yhteistyötä korostavasta toimintamallista. Meillä on selkeä visio, strategia ja tiekartta teollisuuden digitaaliseen transformaatioon. Olemme erittäin määrätietoisesti liikkeellä”, painottaa ekosysteemin puheenjohtaja Juha Pankakoski Konecranesilta.

Intelligent Industryn fokuksessa ovat älykkäät autonomiset järjestelmät, datan jakaminen ja kehittynyt analytiikka, ekosysteemien liiketoimintamallit sekä ihmisen ja koneen yhteistyön tekoälymaailmassa. Data on näiden painopisteiden keskeinen yhteinen nimittäjä, kertoo Pankakoski.

”Olemme käynnistäneet datan jakamiseen keskittyvän Industrial Data Excellence (DIMECC InDEx) ohjelman. Tärkeää on ollut korkean profiilin näkyvyys kotimaisilla ja eurooppalaisilla foorumeilla, varsinkin datan jakamiseen ja hyödyntämiseen liittyvien teemojen osalta. Suomella on hyvä lähtökohta ottaa tässä kehityksessä johtava rooli ja tähän me myös pyrimme.”

Ekosysteemin vetäjät Antti Karjaluoto ja Kari Muranen DIMECC Oy:stä ovat urakoineet laajalla rintamalla ensimmäisellä kaksivuotiskaudella.

”Toimintamme on ollut erittäin aktiivista. Vuositasolla olemme osallistuneet noin viiteenkymmeneen eri teollisuuden ja päättäjätason tapahtumaan, tyypillisesti puhujana tai panelistina ja järjestäneet yli 10 kehityksen aallonharjalla kulkevaa työpajaa”, listaa Karjaluoto.

Uudet jäsenet tervetulleita, uusia hankkeita tulossa

Ekosysteemi on ollut oman aktiivisuutensa lisäksi monipuolisesti esillä eri medioissa. Teollisuuden tarpeisiin on pyritty vastaamaan sekä laajasti että ennakkoluulottomasti.

”Ekosysteemin puitteissa on toteutettu teollisuudelle räätälöity suuren suosion saanut koneoppimisen akatemia, mutta myös ratkottu teollisuuden työnantajakuvaan liittyviä haasteita opiskelijaprojektilla. Teollisuuden elinvoimaa on kasvatettava joka rintamalla. Siksi uudet jäsenet seuraavalle jatkokaudelle ovat erittäin tervetulleita mukaan aktiiviseen toimintaamme”, toivottaa Muranen koko ekosysteemin puolesta.

Tulevalla toimintakaudellaan Intelligent Industry jatkaa visionsa ja tiekartan toimeenpanoa edistäen teollisuuden datataloutta. InDEx-ohjelma rakentaa Suomeen teollisuuden data-alustaa ja yhteisöä.

”Tarkoituksemme on käynnistää myös uusia hankkeita, joilla ekosysteemi etenee kohti haastavia tavoitteitamme. Tekoälyn hyödyntäminen koneen ja ihmisen yhteistyössä on yksi kriittisen tärkeä ulottuvuus, jonka merkitystä ei voi yliarvioida. Aiomme myös lisätä kansainvälistä yhteistyötä ja aktiivista vaikuttamista niin Suomessa kuin EU-tasolla”, kuvaa Karjaluoto hyviä perusteita uusien jäsenten liittymiselle.

Ohjelman toisen vaiheen ekosysteemiin kuuluvat KonecranesHT LaserElekmerkFastemsNokiaPrima PowerRauteInnofactorTieto sekä Melkki IT. Toimintaa rahoittaa yritysten omien investointien lisäksi Business Finland.

 

Alkuperäinen STT Infon tiedote